Var ligger escargotfarmen?

Escargotfarmen ligger på gården Jonstorp i byn Västtorp som tillhör Vingåker; en liten stad i den sörmländska trakten, 180 km söder om Stockholm.

Vilka är vi? From Belgium with Love…

Vi är Carina Van Steenbergen och Lena Ångnell. Lena är svensk medan jag, Carina kommer från Belgien, ett grannland till Frankrike.

Efter en lång karriär i finansbranschen träffade jag Lena i Belgien. Och efter ett år flyttade jag till Sverige med kärlek och en dröm. Drömmen om att starta en escargotsodling eftersom det finns flera i Belgien, och självklart även i Frankrike.

När vi hittade gården Jonstorp blev det för mig kärlek vid första ögonkastet med den lilla åkern som tillhör huset. På denna lilla åker på 3000 kvadratmeter kunde jag göra min dröm till verkligheten. En grundlig marknadsundersökning visade till min glädje att många restauranger hanterar franska köket och att de serverar sniglar (escargot är franska ordet för snigel) men samtidigt upptäckte jag också att det inte fanns en enda escargotodling. Svaret blev då att de restauranger som serverar escargots helt enkelt använder konserverade sniglar. Yuck!

Ledord för oss

Ledord för oss är omsorg till miljön, människor och djur. Våra djur lever enligt deras naturliga beteende och i rena hagar. Om vi tar hand på djur på bästa sätt mår djuren bra och levererar en bra produkt som smakar gott och som det borde smaka. Våra produkter behandlas samtidigt också med omsorg och enligt reglerna.

Om våra ägg

Våra ägg kallas för grönbetesägg av en anledning. Hönsen bor i ett flyttbart hönshus och de går fria året om och på grönbete under sommarhalvåret. Det gör att deras ägg är riktigt goda; äggulan är nästan orange, äggvitan klar och fast. Ett grönbetesägg smakar som ett ägg borde smaka!

Om våra sniglar

Att ha en riktig snigelfarm har varit en mångårig dröm för mig, Carina. Ett besök på en snigelfarm i Belgien grep tag i mig och sen började jag
forska, och forska – läsa om allt som handlar om sniglar. Till slut bestämde jag att gå på en utbildning inom Helicikultur (snigelodling) i
Belgien. Idag påstår jag att jag har en bra kompetens och expertis inom detta stora ”snigelämne”. 

Jag har valt att odla sorten Helix Aspersa Maxima vilka är kusiner till vanliga vinbärssnäckor (Helix Pomatia på latin). Helix Aspersa Maxima eller ”Le Gros Gris ” (stora gråa) på franska har det finaste köttet, och
helt enkelt, bästa smaken! De lämpar sig till svenska klimatet och kan bli skördade enligt önskad storlek.

KONTAKTA OSS:

Jonstorp Gård
Västtorp, Jonstorp
643 95 Vingåker

Tel Carina: 072 315 00 78

Tel Lena: 076 209 98 22

www.facebook.com/escargotsfarm/

Här hittar du oss: