Olika sorters ätbara sniglar

Runt om i världen finns ett 20-tal ätbara sniglar. Av några sorter ger vi en bild,
en kort beskrivning och deras livsområde.

Helix Aspersa

När det kommer till odling finns det främst två sniglar inom släktet Helix Aspersa som bör benämnas.

Sorten som odlas av Ca-Le Jonstorp är Helix Aspersa Maxima.
En större form med skaldiameter på 40 till 45 millimeter, Helix Aspersa
Maxima, förekommer främst i kommersiella odlingar runt om i Europa och kallas
på franska ’Gros-Gris’ (’stora grå’). Snigeluppfödare föredrar dessa två sniglar
på grund av deras goda avels- och deras snabba tillväxt, men framförallt och
deras utmärkta smak.

Sedan finns Grönsnigeln (Cornu aspersum eller Helix Aspersa Müller); en mindre släkting till
Vinbärssnäckor som har gjort sig till en riktig skadegörare i stadsparker,
trädgårdar och andra mänskligt influerade miljöer världen över. Två former
av denna art är populära på menyer. En liten snigel med en skaldiameter på
28 till 32 millimeter, Helix Aspersa Aspersa (Muller), lever ursprungligen i länder
runt Medelhavet och Frankrikes Atlantkust och kallas även ”Petit Gris”. Dock, denna
snigel kan bli lämpliga till en odling i Sverige.

Mjölksnigeln (Otala lactea) och Spansk Snigel (Otala punctata)

Båda sniglarna ser väldigt lika ut och lever kring Medelhavet, i Italien, på Iberiska halvön och i Nordafrika. Deras utbud har utökat kraftigt på grund av transport av livsmedel. Mjölksnigeln är något mindre än Otala punctata, som kan bli mellan 30 och 39 mm bred. Husen är plattare än de Helixtyper som redan beskrivits.

De äts flitigt i Spanien, särskilt i Katalonien och på Balearerna, där de bland annat kallas ”cabrilla”.

Helix Lucorum

Den ’turkiska’ vinsnigeln (Helix lucorum); har ett naturligt utbredningsområde på Balkan och i Turkiet och håller på att ”uppstå” som ätbar snigel. Men enligt experter är dess kött inte lika välsmakande som snäckornas. Jag är säker på att det finns en hel del åsikter om detta. Faktum är att denna snigel i allt större utsträckning finns i butiker och stormarknader

Sandsnigeln

Sandsnigeln eller dynsnigeln (Theba pisana) finns regelbundet på menyn i södra Spanien och Portugal. I Cordoba är det tradition att erbjuda dessa sniglar i bestånd mellan mars och juni. Det är en mindre snigel men med utmärkt smak. De blir inte mycket större än 25 mm.

Morguette (Massylaeum vermiculata eller Helix vermiculata);
 
Denna snigel äts mycket i Medelhavsområdet, ofta tillsammans med pasta. Den är mellan 14 och 27 mm bred och är känd under flera olika namn, däribland ’chocolate banded snail’ och ’noodle snail’. På Kreta till exempel blir Eobania vermiculata ofta såld levande på lokala marknader. I Frankrike heter den “Morguette”. I Spanien fick den namnet ”Caracol de huerta” (trädgårdssnigel). Men denna sort kan man inte odla i Sveriges klimat.
 
Achatina
 

Achatina fulica och Achatina marginate är en jättesnigel som har sitt ursprung i Öst- och Västafrika som lever i undervegetationen av skog eller tropiska regnskogar. Kroppen kan bli 30 cm lång och kroppsvikten mellan 598 och 704 gr.  Dessa sniglar har inte en god smak och köttet är segt. Dock hittar man de ofta i den industriella tillagningen. Utöver att man har mycket kött per snigel medför de ofta fusk. Varje snigel lägger +/- 800 ägg och efter att de 800 äggen har vuxit till storleken av till exempel en Gros Gris blir de skördade och kallas för ” escargots”. Läser man under ingredienserna bara ”snigel” på en förpackning handlar det oftast om Achatina.

Vinbärssnäckor

Vinbärsnäckor (Helix pomatia): skalets diameter 40 – 55 millimeter, kallas även Escargot de Bourgogne eftersom Bourgogne var det mest kända fångstområdet förr i tiden. Denna snigel är fridlyst i många länder och bör därför inte samlas in. Den stora majoriteten av konsumptionen sker i det forna Östeuropa där de samlas i naturen. Kommersiell uppfödning av Vinbärssnäckan är olönsam på grund av lägre äggproduktion och långsammare tillväxt – de behöver minst 2 säsonger. Till skillnad från de flesta andra sniglar kan Helix pomatia lätt leva 7 till 8 år. I fångenskap och utan naturliga fiender kan detta till och med vara 10 år eller mer.
 

 

 

i