Fakta om Escargot

⦁ Sniglar, eller escargots på Franska, har varit ett bra tillskott på menyn under hela mänskligheten. Vid arkeologiska utgrävningar, har man upptäckt rester av snigelsnäckar på eldplatser.

⦁ Aristoteles och hans kolleger upptäckte sniglarnas kulinariska och medicinala kvaliteter. De importerade sniglar från Turkiet.

⦁ Under Romarriket var det självklart att de hade snigelodlingar och att äta sniglar var helt normalt. Romarna hämtade sniglar från olika länder vid Medelhavet nl, Afrika, Sweiz, Spanien och Frankrike. Romarna tyckte om att äta sniglar såklart. De transporterade dem och sålde dem. Det var Romarna som spred vingårdsnäckor över Europa.

⦁ Napoleons soldater hade torkat snigelkött i sina väskor under sina långa resor genom Europa.

⦁ Många familjer i Frankrike och Belgien hade innan och efter andra världskriget en liten snigelodling i trädgården som tillskott på deras meny.

⦁ År efter kriget plockade man sniglar i naturen, även så mycket att dem nästan blev utrotada

⦁ Med ankomsten av pesticider och andra giftiga ämnen, använd i lantbruket blev också de ett hot mot sniglar. Sniglarna lagrade dessa ämnen i sina organ och efter konsumtion blev alla giftiga ämnen lagrade i människors kropp. Därför odlar man sniglar på ett kontrollerat sätt.

⦁ Där finns olika sorters sniglar som man kan äta: Gros Gris (helix aspera maxima )- Petit Gris ( helix aspera muller)-Vingårdsnackar ( helix pomalia ) och Achatina, en jättesnigel som är ofta föremål för bedrägeri. En Achatinas vikt kan gå upp till en halv kilo. Producenterna skär dem i små bitar och säljer dem som ”sniglar”. Visst är den ätbar men smaken är långt ifrån smaken från den riktiga ” Escargots ” 

⦁ Snigelkött har ett högt näringsvärde, det innehåller ingen fett, men däremot mycket mineraler som bl.a. magnesium, järn, proteiner och äggvita. På det sättet är snigelkött en bra ersättning för vanligt nöttkött och fläskkött.

⦁ Det ekologiska fotavtrycket minskas mycket för att en snigelodling inte använder stora mängder vatten, behöver inte stora mängder foder och producerar inte stora mängder avfall.

⦁ Sniglar äter mjöl och allting som är grönt.

⦁ En snigel har två kön, alltså kallad hermafroditer och parar sig under 24 timmar, varje snigel kan lägga 100 ägg.

⦁ Varje snigel är född med sin snäcka på ryggen och efter 7 månader är den vuxen och färdig att plockas, tillagas och ätas.

⦁ De finns på menyn runt om i världen och även i Sverige. Nuförtiden anser man sniglar som en delikates.

⦁ i Belgien, ett land 15 gånger mindre än Sverige men som ha 12 miljon invånare, äter man 275 ton sniglar, bara 50 ton är producerad i Belgien själv. Mycket import från Öst Europa

⦁ Sniglar börjar gå i vinterdvala när temperaturen går under 8 grader och börjar estivera när vädret blir för varmt eller för tort. På det sättet skyddar de sig själva.

⦁ kontrollerade odlade sniglar är mycket renare på grund av att de lever inhägnat vilket gör att  de får kontrollerat foder.