Escargot

Sveriges första Escargotfarm ​

Välkommen att boka en guidad tur hos oss!

Vi tar emot grupper om 4-10 personer. Här får du lära dig om Escargot – det klimatsmarta proteinet och provsmaka delikatessen.

Pris guidad tur: 100 kr/pers, provsmak 150 kr/pers.

Skicka din förfrågan till
calejonstorp@gmail.com

På Ca Le Jonstorp, en småskalig gård utanför Vingåker i Sörmland, bor vi, Carina och Lena.

Båda är vi passionerade av att odla näringsrik mat genom hållbara metoder till försäljning på en lokal marknad.

Under sommaren 2019 blev Carinas fleråriga dröm verklighet då vi startade en riktig escargotodling, Sveriges första!

Vi är övertygade och stolta över att producera klimatsmart och näringsrik slow food.

Escargots är en källa till essentiella proteiner och mineraler, till exempel magnesium och kalium. Escargots innehåller inget fett alls.

Jag, Carina, kommer från Belgien,  där människor äter flera ton escargots årligen.

Jag är väldigt matintresserad och har stor medvetenhet om miljön och hur olika matproduktionsmetoder påverkar miljö och klimat.

Odling av escargot påverkar miljön minimalt då de inte behöver stora mängder vatten, foder, odlingsyta eller fossila bränslen. Odling av escargot släpper heller inte ut mycket växthusgaser eller avfall. Det används inget artificiel ljus eller värmekällor och de respekterar sniglarnas naturliga rytm och beteende.

Under åttiotalet var escargot en populär rätt på svenska restauranger. Med tiden ersattes de av musslor och andra skaldjur men med ökad medvetenhet väcks intresset nu återigen för escargot på restaurangernas menyer.

Det finns ungefär 75 000 olika sorters sniglar i världen, men bara 20 sorter används till matlagning.

På Jonstorp odlas sorterna ” Helix Aspersa Maxima eller le Gros Gris som de kallas på franska och Helix Aspersa Aspersa (Muller) också kallad le Petit Gris. Le gros gris används mest i huvudrätter, och le petit gris serveras främst som stöd eller garnering i en rätt. Vinbergssnäckan (Helix Pomatia) serveras i den klassiska franska rätten Escargot de bourgogne, men den snigelsorten är inte så lätt att odla under svenska klimatförhållenden. Le gros gris och le petit gris trivs däremot och har också den bästa smaken.

Snigelodling kräver ständig uppmärksamhet genom hela produktionsprocessen. Efter vinterdvalan förodlas sniglarna under våren. När frostrisken är över flyttar juvenilerna ut i ett växthus på gården där de kan växa i naturliga förhållanden tills de är skördefärdiga. Efter skörden förädlas sniglarna hantverksmässigt för att sedan levereras till kunder.

På gården odlas även alla grönsaker som behövs till sniglarna som foder, men används även till den buljong som sniglarna tillagas och konserveras i. All odling är ekologisk liksom det foder från en närliggande kvarn som används som foder​

Intresseanmälan Escargot

Boka en guidad tur på vår Escargotfarm, vi tar emot grupper om 4-10 pers (100 kr/pers) och provsmak 150 kr/pers. Du kan handla Escargot i vår gårdsförsäljning. Skicka din intresseanmälan här så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Våra Escargots:

Helix Aspersa Maxima (Gros Gris) and Helix Aspersa Aspersa ( Petit Gris ). Båda två har en mycket god smak.

Dels levereras sniglarna  rensade och levande (under odlingssäsongen )dels rensad och  dels kokade en första gång och vakuumförpackade.

Snigelodlingen stöds av en kommersiell grönsaksodling.

Läs mer om escargot>>

Näringsrik delikatess
Escargots och le Gros Gris