Handla direkt från bonden via gårdsförsäljning, andelssystem eller Reko-ringar

Handla våra produkter

Handla i vår gårdsförsäljning eller boka grönsaks- och äggandelar under säsong.

Grönsaker från Ca-Le Jonstorp

Ca-Le Jonstorp är ett småskaligt jordbruk i Västtorp Vingåker och vi är passionerade till att producera mat av högsta kvalitet för en lokal marknad genom att tillämpa jordbruksmodeller som återuppbygger och främjar naturliga ekosystem. Vi är övertygade om att produktivitet, kvalitet och smak går hand i hand med hälsosamma jordar och naturtrogen djurhållning. Biologisk mångfald i form av djur- och växtslag, rikt mikroliv, slutna näringskretslopp och regler och principer enligt Permakultur är grunden till vårt  utbud  med genuina smaker,  hela vägen från jord till bord.

Vi odlar våra grönsaker på ett biodynamisk sätt och använder inga bekämpningsmedel eller konstgödsel alls, bara kompost. Hälsan på våra jordar ger friska näringsrika grönsaker med genuine smak och lång hållbarhet.

 

Om våra grönsaker och varför vi älskar dem!

1. Alla våra grönsaker är egenodlade på vår gård och sålda lokalt. Vi ser ett högt värde i att vi erbjuder säsongsanpassade, närproducerade och super färska grönsaker till bygden.

2. Vi odlar med största omsorg om växter, jord och mikroorganismer. Vi använder oss av att odla på permanenta grönsaksbäddar, kallat ”no-dig metoden ”. Det är bevisad våra jordar med deras mikroliv mår bäst av. Vi vänder inte jorden i odlingsbäddarna någonsin och för att minimera kompaktion trampar vi aldrig på bäddarna. Vi försöker gynna mikrolivet i jorden så mycket som möjligt.

3. Vad som är bra för vår jord, är också bra för vår mat och i slutändan hälsosamt för våra kroppar. Vi använder oss bara av rena jordförbättrare, gödsel och kompost – inga destruktiva kemikalier som pesticider och fungicider – eller liknande!

4. Vi levererar själva direkt till kund och står som ansvariga för varenda led i processen från jord till kund, vi kan svara på varenda fråga och få direkt feedback. Vi tror att en nära relation mellan jordbrukaren och kunden är nödvändig för en hållbar matproduktion.

Vad är en grönsaksandel?

Ca-Le Jonstorp är ett andelsjordbruk. 
Andelsjordbruk kommer från det engelska CSA = Community supported agriculture. Du hittar mer information om detta på www.andelsjordbruksverige.se

Vad är en grönsaksandel?

Ca-Le Jonstorp är ett småskaligt andelsjordbruk som odlar escargots och grönsaker och som har en produktion av grönbetesägg. 

För säsongen 2021 säljer vi ett begränsat antal grönsaksandelar. Hela andelar för 6,000 kr för till exempel en familj med minst 4 personer. Halva andelar för 3,000 kr för någon som odlar lite själv, eller har ett litet hushåll. Du kan också dela en andel med en kompis eller en granne. Du får gärna betala hela summan på en gång på bankgiro 374–4554 med meddelandet ”hel/halv grönsaksandel 2021 ” För en  hel familjeandel gör vi det möjligt att betala månadsvis, då blir det 1143 kr.

Om du vill bli prioriterad grönsakskund i en win-win situation, tar vi gärna emot din betalning inför 15 april 2021 så vi kan ta med dig i vår slutplanering inför säsongen. Tack!

År en grönsaksandel något för dig? Fråga dig själv om det är viktigt för dig att du:

 • Får tillgång till färska, närproducerade, smakfulla råvaror: vi skördar samma dag som vi levererar eller högst en dag innan. Grönsakerna har en mycket god smak och är väldigt näringsrika för att de får tid att växa till och bli skördade vid rätt tillfälle. Om du köper närproducerat betyder att du tänker på miljön. Inga långa resor med höga transportkostnader.
 • Får grönsaker med lång hållbarhet: grönsaker som är odlade utan konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel och som fått tid att mogna till utan kemiska processer har en lång hållbarhet
 • Får en relation med bonden som odlar dina grönsaker: vi uppskattar personliga möten med våra kunder och träffar dem gärna på ett av våra utlämningsställen.
 • Du stödjer lokala bönder och du köper utan mellanhänder: du stödjer en lokal bonde som är passionerad av att odla grönsaker, jobba tillsammans med jorden och naturen och som strävar efter att leverera råvaror av bästa kvalitet.
 • Äter enligt säsong: vi börjar säsongen med växter som är köldtåliga och fortsätter enligt säsongen med växter som behöver värme som tomat, paprika, aubergine, zucchini, utan att förbrukar fossila bränslen. Det är helt klimatsmart!
 • Upptäcker nya grönsaker till matlagningen: vi odlar vanliga grönsaker som morötter, lök, ärtor, bönor, olika sorters kål, olika sorters sallat men vi tycker också om att odla till exempel asiatiska bladgrönsaker som tatsoi, pac choi, patty pansquash, aztec broccoli. Men oroa dig inte, vi lägger gärna recept i din kasse!
 • Och bonden delar vinsten och förluster: skörden från en grönsaksort kan misslyckas men däremot kan en annan gå väldigt bra. Om det händer något med oss, till exempel sjukdom, I så fall det händer något med oss själv, till exempel, sjukdom, får du tillbaka dina pengar för de kvarstående veckorna. Men i alla fall, och hur som helst, du som andelskund får det bästa först!
 • När du inte kan hämta din veckans påse
  Om du inte kan hämta din veckans påse på grund av sjukdom, semester, …får du ” parkera ” din påse och hämta den senare, så förlängas din grönsaksabonnemang
 • Slipper många plastförpackningar:
  25 % av våra sopor är plastförpackningar till matprodukter
 • Kan bli delaktig i odlingen:
  Vi kommer att ha några dagar under säsongen när du kan komma på besök till gården och se var och hur dina grönsaker växer. Vill du hjälpa till lite och lära dig, då gör vi det möjligt.